Blog

Het verschil tussen een zoutarm dieet en een natriumarm dieet

in Natriumarm dieet, Zoutarm dieet 25 september 2020

De termen ‘zoutarm dieet’ en ‘natriumarm dieet’ worden vaak door elkaar gehaald. Ondanks dat beide diëten in de praktijk vrijwel hetzelfde zijn, zitten er toch een aantal verschillen tussen. Waarin verschillen deze diëten van elkaar? In dit artikel lees je hier alles over.

Zoutarm dieet

Een zoutarm dieet is een dieet waarbij je minder zout eet. De meeste mensen eten te veel zout en dit heeft een nadelig effect op de gezondheid. Zo kan het eten van te veel zout bijvoorbeeld leiden tot:

  • hoge bloeddruk
  • hart- en vaatziekten
  • nierziekten
  • botontkalking
  • maagkanker

Om de kans op deze ziekten en aandoeningen te verkleinen is het aan te raden om te letten op je zoutinname. De maximale hoeveelheid zout per dag die door het Voedingscentrum wordt aangeraden is 6 gram. Eet je meer zout op een dag? Kijk dan of je jouw voedingspatroon kunt aanpassen. Heb je hart- en vaatproblemen of een hoge bloeddruk? Dan kan het zijn dat je arts aanraadt om nog minder zout op een dag te eten.

Natriumarm dieet

Bij een natriumarm dieet gaat het eigenlijk niet om de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt, maar om de hoeveelheid natrium. Natrium is een stofje dat al van nature in veel verschillende voedingsmiddelen zit. De belangrijkste bron van natrium is echter zout. Bij een natriumarm dieet kan je dus ook het beste minder zout eten. In de praktijk houdt dit dus hetzelfde in als een zoutarm dieet.

De positieve en negatieve gezondheidseffecten van zout worden voor het grootste deel veroorzaakt door het stofje natrium dat in het zout zit. Door minder zout en dus minder natrium te eten, zal je minder risico lopen op bepaalde ziekten en aandoeningen (als je op dit moment te veel eet). 

In de praktijk

Het maakt dus eigenlijk niet uit of je nu een zoutarm dieet of een natriumarm dieet volgt. In de praktijk houden deze diëten hetzelfde in, namelijk: minderen met zout. Beide diëten zijn bedoeld om de negatieve gezondheidseffecten te verminderen. Het is dus ook niet zo gek dat deze termen wel vaker door elkaar worden gebruikt, maar dit kan soms wel wat verwarrend zijn.

    Cart