Dit mag je nog gebruiken uit je kruidenkastje
Als je een zoutarm dieet volgt, kun je de zoutpot beter zoveel mogelijk in je kruidenkastje laten staan. Dat weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat er misschien ook andere producten in je kruidenkastje staan die je niet meer kunt eten (of in ieder geval zo min mogelijk)? Wat mag je eigenlijk nog wel gebruiken uit je kruidenkastje? In deze blog lees je hier meer over.
Losse kruiden en specerijen
Alle losse kruiden en specerijen die in je kruidenkastje staan, kan je nog gewoon gebruiken bij een zoutarm dieet. Hier is geen zout aan toegevoegd en het is heerlijk deze zoutarme kruiden en specerijen als smaakmakers te gebruiken. Een aantal goede smaakmakers zijn bijvoorbeeld zwarte peper, cayennepeper, nootmuskaat, kerriepoeder, knoflookpoeder en uienpoeder. Dit soort zoutarme kruiden kan je in plaats van zout gebruiken om je gerecht meer smaak te geven.
Bepaalde kruidenmixen
Bij een zoutarm dieet moet je erg oppassen met kruidenmixen. Aan veel kruidenmixen is namelijk wel zout toegevoegd. Gelukkig zijn er ook kruidenmixen verkrijgbaar zonder zout of met in ieder geval minder zout. Dit staat dan vaak aangegeven op de verpakking.
Bepaalde sauzen en dressings
Naast kruiden en specerijen heb je wellicht ook een aantal sauzen en dressings in je kruidenkast staan. Hierbij is het ook belangrijk om te letten op de hoeveelheid zout die hierin zit, aangezien dit aan veel sauzen en dressings wordt toegevoegd. Kijk eens of je hiervoor ook zoutarme varianten kunt vinden. Dit kan bijvoorbeeld wel met sojasaus, mosterd en jus. Kan je niks vinden of vind je dat de zoutarme varianten nog steeds te veel zout bevatten? Dan kan je er ook voor kiezen om je sauzen en dressings zelf te maken. Hiervoor kan je veel recepten vinden op internet.
Natriumarme bouillonblokjes
Misschien heb je ook wel bouillonblokjes in je kruidenkastje liggen. Bouillonblokjes bevatten vaak een grote hoeveelheid zout en kan je dus beter laten liggen. Gelukkig zijn er ook natriumarme bouillonblokjes verkrijgbaar die je wel zo nu en dan zou kunnen gebruiken. Hierbij is een deel van het natrium vervangen door de mineralen kalium en magnesium. Gebruik je plaspillen of ontstekingsremmers of functioneren je nieren niet goed? Dan is het belangrijk om eerst met je arts te overleggen of je natriumarme bouillonblokjes kan gebruiken.
Zout met verlaagd natriumgehalte
Misschien vind je het af en toe wel lekker om toch wat zout aan een gerecht toe te voegen. In dat geval kan je het beste zout met een verlaagd natriumgehalte gebruiken, zoals het zout van Losalt. Hier zit een stuk minder natrium in dan in gewoon zout.