Top 5 boeken zoutarm dieet

Starten met een zoutarm dieet kan lastig zijn. Je kunt dan waarschijnlijk ook wel wat inspiratie gebruiken voor lekkere maaltijden. Op het internet zijn lekkere zoutarme gerechten te vinden, maar het is ook leuk om een zoutarm dieetboek door te bladeren. Je kunt deze dan makkelijk voor je zetten als je aan het koken bent. En een echt boek in je handen hebben, voelt soms toch lekkerder. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste zoutarme dieetboeken? Wij hebben een top 5 voor je samengesteld.

Stichting Voedingscentrum Nederland

1. Lekker eten met minder zout

Het Voedingscentrum raadt aan om minder zout te eten. Zij hebben een dieetboek uitgebracht, zodat je dit makkelijker kan volhouden. Dit is het boek ‘Lekker eten met minder zout’. Het zoutarme dieetboek bevat 54 smaakvolle recepten, waarmee je lekker kan variëren. Ook vind je in het boek handige tabellen met kruiden en specerijen. Hiermee kan je zelf lekker gekruide gerechten zonder zout samenstellen en bereiden.
Olga Zuiderhoek en Ingrid Harms

2. Ongezouten Zuiderhoek

Doordat Olga’s vriend door zijn arts dringend werd geadviseerd om zoutarm te eten, moest Olga leren om zoutarm te koken. Dit leerde ze langzaamaan aan en ze besloot haar recepten te bundelen in een boek. Het boek ‘Ongezouten Zuiderhoek’ maakte zij samen met Ingrid Harms. In dit zoutarme dieetboek vind je niet alleen zoutarme recepten van Olga, maar ook recepten van kookexperts, leuke zoutweetjes en interviews met zoutdeskundigen.
Anke Spijker en Trudeke Struijk-Wielinga

3. Eten met plezier

Het zoutarme dieetboek ‘Eten met plezier’ wordt al uitgebracht sinds 1975. Er zijn verschillende nieuwe drukken geweest die zijn aangepast aan de tijd. In het boek vind je verschillende lekkere zoutarme recepten die geschikt zijn voor nierpatiënten. Ook de voedingswaarden worden hierbij aangegeven en er staan veel variatietips bij. Met de analysetabel, kruidenwijzer en verschillende voedingsadviezen van deskundigen leer je ook zelf ingrediënten te combineren en heerlijke gerechten samen te stellen.
Anneke Geerts

4. Lekker zonder Zout

Veel mensen in Nederland volgen een zoutarm dieet. Dit is vaak ook nodig, omdat zij nierpatiënt zijn of diabetes hebben. Of ze willen hiermee de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Omdat het zo moeilijk is om zoutarm te eten, is het dieetboek ‘Lekker Zonder Zout’ uitgebracht in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting. Hierin vind je allerlei lekkere en pittige recepten die goed passen binnen een zoutarm dieet. Dit boek hoort ook zeker thuis in het rijtje met zoutarme dieetboeken.
Michel Hanssen

5. Spice wise

Als je inmiddels minder bewerkte producten eet, is het goed om producten te vergelijken. Kijk naar de bewerkte producten die je nog eet en vergelijk de zoutgehaltes met elkaar. Zo kun je bepalen welk product het minste zout bevat en dit voortaan in huis halen. Van sommige producten zijn er ook natriumarme varianten verkrijgbaar, zoals van bepaalde sauzen of chips. Dan kan je het beste hiervoor kiezen.

Andere dieetboeken

Als je zoutarm gaat eten en een dieet volgt, mag je tijdens het koken geen keukenzout toevoegen aan je eten. Daarnaast moet je oppassen met voedingsmiddelen die veel zout bevatten, zoals kaas, chips en sauzen. Je zorgt ervoor dat je tussen de 4 en 5 gram zout binnenkrijgt op een dag.

 

Als je geen zout meer toevoegt aan je maaltijden en voor producten met minder zout kiest, kun je nog steeds lekker eten. Vind je het toch wat flauw? Voeg dan andere kruiden en specerijen toe.

 

Volwassenen moeten ongeveer 3 tot 6 gram zout binnenkrijgen per dag. De maximale hoeveelheid is 6 gram. Voor kinderen is het advies anders. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

 

Bronnen:

Voedingscentrum. (z.d.). Zout en natrium. Geraadpleegd op 29 juni 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout-en-natrium.aspx

    Cart