5 tips voor het lezen van recepten. Zo voorkom je mislukte baksels!
Recepten lezen lijkt op het eerste gezicht niet zo moeilijk – je haalt toch gewoon de ingrediënten die je nodig hebt in huis en begint vooraan bij het begin?! – maar helaas blijkt het toch niet altijd een piece of cake te zijn. Veel thuisbakkers wijten hun mislukte baksels aan een fout in het recept, maar veel vaker heeft het echter te maken met het goed lezen van het recept. Daarom volgen hieronder vijf tips voor het lezen van recepten. Zo voorkom je mislukte baksels! Ps: zoek je nog een recept brood of een ander recept voor het maken van bijvoorbeeld koekjes, cakes, taarten of desserts? Kijk dan eens bij de receptenbank van Baktotaal Bouwhuis!
Stap 1: bestudeer het recept van top tot teen
De allergrootste fout die je kunt maken bij het bakken is meteen van slag gaan. Veel beter is het om het recept eerst van top tot teen te bestuderen. Zo weet je niet alleen welke ingrediënten je nodig hebt, maar heb je ook een idee van hoe de werkwijze in elkaar steekt, waar je rekening mee moet houden, et cetera. Dit kan een hoop fouten voorkomen.
Stap 2: reken de hoeveelheden om indien nodig
Veel recepten zijn gebaseerd op een bepaalde uitkomst, bijvoorbeeld 250 gram koekjes, één brood of voor een X aantal personen. Wil je het dubbele aantal broden maken? Dan is het belangrijk dat je het recept en de benodigde hoeveelheden op de juiste manier omrekent én dat je hierbij geen fouten maakt. Wanneer je ergens precies het dubbele van wilt hebben, is dat uiteraard niet zo ingewikkeld. Het wordt echter anders wanneer je in plaats van 250 gram koekjes, 580 gram nodig hebt.
Stap 3: haal de ingrediënten niet alleen in huis, maar conditioneer ze ook
De benodigde ingrediënten in huis halen vormt vaak niet zo’n uitdaging, tenzij je exotische en moeilijk verkrijgbare ingrediënten nodig hebt. Waar het vaak mis gaat, is het conditioneren van de ingrediënten. Veel mensen vergeten het bijvoorbeeld om de eieren en de boter ruim op tijd uit de koeling te halen zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Wanneer je beslag wilt maken is dit ontzettend belangrijk, omdat anders de kans bestaat dat het beslag in de schift gaat.
Stap 4: zorg voor een goede en logische planning
Bakken is vooruit kijken en denken. Zorg dat je een goede en logische planning hebt. Dit om te voorkomen dat je allerlei handelingen tegelijkertijd moet doen en eigenlijk handen en tijd tekort komt hiervoor. Wanneer je de vulling voor je beslag nog moet maken op het moment dat je beslag al klaar is, loop je achter de feiten aan. Zodra het beslag klaar is moet het direct in de oven kunnen. Plannen, plannen en nog eens plannen!
Stap 5: houd rekening met het feit dat iedere oven anders bakt
De temperaturen en baktijden die in een recept vermeldt staan, zijn indicaties. Pin jezelf hier niet op vast want iedere oven bakt anders. Daarnaast zit er ook nog een verschil tussen hetelucht ovens en conventionele ovens op basis van convectie. Een hetelucht oven bakt in de regel wat warmer dan een convectie oven. Is het recept geschreven op basis van convectie, maar heb jij zelf een hetelucht oven? Vergeet dan niet om de temperatuur zo’n 20 procent lager in te stellen om te voorkomen dat jouw baksels zwart uit de oven komen!